fbpx

Petris blogg

KURSER - UTBILDNING - FÖRLAG

”Att lära sig att lära är tveklöst den viktigaste faktorn för skolframgång”

“Metakognition: — Att lära sig att lära är tveklöst den viktigaste faktorn för skolframgång” Stanislas Dehaene, How we learn I sin bok ”How we learn” skriver Stanislas Dehaene, professor i kognitiv psykologi och hjärnforskare att metakognition – vår förmåga att ”lära oss att lära” – utgör den viktigaste faktorn för skolframgång. I somras på IMBES-konferensen …

Att utveckla barnhälsoarbetet i förskolan

”Barn har olika förutsättningar i sin ryggsäck när de kommer till förskolan. Hur kan vi utjämna skillnader och öka likvärdigheten?” Ur ”Att utveckla barns förmågor i förskolan” av Petri Partanen Så har en dryg månad gått efter sommarsemestrar, och förskolor runt om i Sverige är i full färd med sin verksamhet.  Under denna månad har …

Undervisa!: -Lärarens didaktiska nycklar

”Undervisa! – Lärarens didaktiska nycklar” heter en fin antologi som kom ut precis i början av sommaren, med Ann Pihlgren som redaktör, på Gleerups. En bok fylld med olika perspektiv på lärandet och undervisandet av både svenska och internationella praktiker och forskare. I boken fick jag möjlighet att skriva ett kapitel med titeln ”Från relationer …

Alla pratar om kognitionsvetenskap…

Alla pratar om kognitionsvetenskap och förmågor som arbetsminne, uppmärksamhetsförmåga och metakognition, men hur skaffar vi oss en bild av en elev eller elevgrupps varierande förmågor? Det kommer jag att prata om i dagens Digibility-webbinarium (måndagen 9 september), kl 16.00. Anmälan till det kostnadsfria seminariet sker via följande länk: https://forms.gle/wPRRibEK4XYzjmnY9 ”Efter att vi tagit del av Digibility …

Aktuella utbildningar i samtalsmetodik, PASS-teorin och barn- och elevhälsa läsåret 2024/2025 samt nytt webbinarium om Digibility

Så har läsåret rullat igång och vi vill flagga för de utbildningar som vi satt datum för. Du kan läsa mer om de olika kurserna här: https://skolutvecklarna.se/aktuella-kurser/ CAS2 och PASS-teorin Närmast genomför vi nya omgångar av certifieringskurser i CAS2 och PASS-teorin, en evidensbaserad modell för att fördjupa förståelsen för barn och elevers kognitiva förmågor. Kurserna …

Nytt läsår med Digibility

”Efter att vi tagit del av Digibility så har vi insett att vi kan höja ribban på våra förväntningar på elevernas kunskapsutveckling.” Vi vet att elevers metakognition, arbetsminne, uppmärksamhetsförmåga och logiska tänkande påverkar deras kunskapsutveckling i skolans vardag. Bland de elever som lyfts i elevhälsoarbetet återfinns många elever som har sårbarheter i en eller flera …

Om augusti-uppstarten, elever som ”glömmer fast de kunde förut”, kommande skolreformer, och GIVETVIS förskoleboken!

Så börjar förskolan och skolans verksamheter att rulla i gång efter sommarledigheter. Två intensiva veckor i augusti pågår med föreläsningar från förskola till vuxenutbildning. Jag har föreläst om teman som berör hur vi kan främja barns förmågor i förskolan, till frågor om hur vi kan stötta elever i grund-, gymnasie- och vuxenutbildning med deras studiestrategier, …

Om hjärnforskning, kognitionsvetenskap, digitalisering, AI, metakognition, läsutveckling och Science of Learning

Så börjar augusti månad och det är dags att väcka ”skolhjärnan” till liv. I mitten av juli deltog jag i IMBES-konferensen i Leuven anordnat av International Mind, Brain and Education Society. I tre blogginlägg som finns här på bloggen kan du nu läsa om aktuell hjärn-, kognitions- och undervisningsforskning: Dag 1 innehöll spännande inspel om …

Läsutvecklingen som förändrar hjärnan, barns metakognition samt vilken evidens finns för olika stödinsatser för elever i behov av stöd?

Rapport från IMBES dag 3 Efter tredje dagen på IMBES lämnade jag ett regntungt Leuven för några veckors ytterligare ledighet innan augusti månad väcker ”skolhjärnan” till liv. Professor Stanislas Dehaene höll en keynote om hur läsning förändrar hjärnan. Han beskrev Visual Word Form Area (VWFA), där neuroner utvecklas för att känna igen bokstäver och ord. …

Regeringens nya myndighetsdirektiv om vetenskaplig grund, Science of Learning, digitaliseringens risker och AI

Rapport från IMBES dag 2 Medan IMBES-konferensens dag 2 pågår i Leuven i mitten av juli, publiceras ett myndighetsdirektiv från Utbildningsdepartementet: ”Skolverket ska beakta riskerna med digitalisering” samt att skolmyndigheterna ”ska i sitt arbete beakta att utbildningen ska vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet.”. Som ett sammanträffande berördes dessa teman på IMBES. Rörande vetenskaplig …

×